(opgelet: mogelijk carrément verkeerd antwoord, maar het is tenslotte een vraagstuk hé)

Mooi vraagstuk. Aangezien ik in de humaniora al te lui was om wiskunde te studeren, zal ik vandaag met plezier het antwoord in die zin ook schuldig blijven.

Het heeft allemaal ook nog met vergrotings-factoren te maken.
Zolang je niet met meterslange brandpuntafstanden (lees: lenzen) werkt, is de toegevoegde brandpuntafstand tot negatief verwaarloosbaar zolang je je niet in het macro-bereik begeeft, want dan komen vergrotingsfactoren nog meer in het spel waarbij een verplaatsing van het onderwerp tot het brandpunt een andere vergrotingsfactor op je negatief zal teweeg brengen.

Volgens mij heeft het daar sterk mee te maken.

Een praktische oplossing voor de tweede opgave (en ook bruikbaar voor de eerste), is de volgende (die je waarschijnlijk wel kent):
- stuk karton met uitsnede van je negatiefformaat
- daaraan een touwtje verbonden en leg een knoopje in het touwtje op de brandpuntafstanden van de verschillende lenzen die je bezit.
Maak je compositie door vanop de verschillende brandpuntafstanden door je negatief-kader te kijken. Je maakt de compositie zonder camera-opstelling en de boel staat niet eens op zijn kop ;-)

[edit] http://www.apug.org/forums/forum44/21302-large-format-lenses-focal-length-vs-angle-view.html ligt in deze lijn van het onderwerp.

G