Jeroen,
Hopelijk vat je het niet op als kritiek. Het is positief bedoeld om je te helpen zo snel mogelijk een goed uitgangspunt te bezorgen voor goed ontwikkelde films.
Je merkt op dat ik 2 dingen door elkaar haal nl. de gradatie van film en de gradatie van het papier.
@1 Uitgangspunt voor een goede afdruk is om een zo nauwkeurig mogelijk negatief te krijgen met alle grijsnuancen, theoretisch dus van zone 0 tot en met zone 10, vertegenwoordigt. Vandaar dat een goed negatief voor een diffuus vergrotingssysteem op een average gradiŽnt dient te zitten van 0.57. Als je die waarde heb bereikt door je ontwikkeling daarop aan te passen (testen zoals eerder aangegeven) heb je een uitstekend uitgangspunt om dit op een gradatie van Ī 2.0 te kunnen afdrukken.
@2 De papieren kunnen wel verschillen echter is deze, laten we zeggen "foutcorrectie", in de SG zodanig weggewerkt (in feite hebben ze voor jou al de zgn. PBD Tests gedaan voor alle beschikbare papieren) dat je toch op die gradatie uitkomt. Kortom de SG is geijkt op de ISO-waarden die per papiersoort bekend zijn. Scheelt je alweer een hoop werk, nietwaar. Als je voorkeur ernaar uitgaat de afdrukken iets pittiger te willen hebben stel je, handmatig, na het meten de SG gewoon iets harder in bijv een 0,5 extra.