Daniel,

In tegenstelling tot kleinbeeld en middenformaat, is de markt voor grootformaat weinig overzichtelijk. Ik heb onderstaande lijst van fabrikanten gekopieerd uit een draadje van de duitse grootformaat newsgroep http://www.grossformatfotografie.de. Het napluizen van deze lijst levert gegarandeerd een leuke avond op. Nb. Ik geef geen garantie op alle links, maar het meeste zal het wel doen.
Je kunt ook de andere kant op werken en kijken wat er regelmatig op de markt aangeboden wordt aan loopbodems. Linhof is dan een, Shen-hao en Toyo zijn twee anderen.
De linhof gebruikers alhier kunnen je nader informeren hoe het is om met een 90 mm (ongeveer de standaardgroothoek voor 4x5, vergelijkbaar met een 28 mm op kleinbeeld) en korter op die camera te werken. Op de grootformaat sites is er ook het nodige over te vinden.
Ik heb zelf een Toyo 45A. Dijk van een camera, maar ik heb ondertussen wel een balg moeten vervangen. Kostte me ongeveer 170 euro's, direct vanaf de fabriek. Die balg is trouwens net als bij de linhof verlijmd en niet uitwisselbaar. Maximale balguittrek is ruim 30 cm. Mijn langste lens is een 360mm telexenar en die is nog probleemloos te gebruiken. Boven de 400 mm wordt het kritisch en moet je met een verlengstuk gaan werken. Groothoeken zijn geen probleem. Zelfs de 47 mm SA is in een verzonken lensplank te gebruiken. Ik heb zelf een 58 SA: de beperkte beeldcirkel van de lens is de beperkende factor.
Bij de Shen Hao is de balg wel uitwisselbaar met een zak-balg. Maximale uittrek is met wat kunstgrepen 36 cm. Het is een (houten) camera die over het algemeen zeer positieve recensies krijgt en die beslist waar voor zijn geld biedt.

Dan de lijst:

* Arca Swiss http://www.arca-swiss.com/
* Bender http://www.benderphoto.com/
* Calumet http://www.calumetphoto.com/
* Cambo http://www.cambo.com/
* Canham http://www.canhamcameras.com/
* Ebony http://www.ebonycamera.com/
* Shen-hao http://www.shen-hao.com
* Dr. Gilde http://www.gilde-kamera.de/
* Gottschalt http://www.gottschalt.de/
* Wica http://www.wica-wetzlar.de/
* Tachihari http://www.tachihara.com
* Fotoman http://www.fotomancamera.com
* Gandolfi http://www.gandolficameras.com/
* Graflex http://www.graflex.org/
* Gran View http://granview.com/
* Horseman http://www.horsemanusa.com/
* Linhof http://www.Linhof.de/
* Lotus http://www.lotusviewcamera.at
* Peter Gowland http://www.petergowland.com
* Plaubel http://www.plaubel.com/
* Silvestri http://silvestricamera.com
* Sinar http://www.sinar.ch/
* Toho http://www.toho-machine.co.jp/
* Toyo http://www.toyoview.com/
* Walker http://www.walkercameras.com/
* Wehman http://members.home.net/brucewehman/camera.htm
* Wisner http://www.wisner.com/
* Wista http://www.wista.co.jp/e_wista/


Groet, Huub