Quote Originally Posted by Jed Freudenthal
High definition ontwikkelaars geven de high spatial frequencies goed weer en verhogen de herkenbaarheid. Hetzelfde zie je in het verschil tussen gewone TV en high definition TV. Deze wat abstracte beschrijving zegt misschien niet veel. Je moet maar eens bekijken wat het resultaat is.
Dat is inderdaad wat vaag. Wat bedoel je precies met high definition? Hoge resolutie? Hoog contrast? Of hoge randscherpte? Ik vermoed dat je het laatste bedoelt, omdat hogere resolutie niet automatisch meer scherpte-indruk geeft. En omdat meer contrast gemakkelijk te regelen is met vrijwel elke ontwikkelaar.

Mijn high definition ontwikkelaars zijn op pyrogallol en pyrocatecheine gebaseerd. Maar een high definition ontwikkelaar is daar niet noodzakelijkerwijs op gebaseerd. Zeker voor LF zijn de high definition ontwikkelaars de meest gewaardeerde ontwikkelaars.
Dat hangt er natuurlijk vanaf wat je zoekt. AA gebruikte het liefst HC110. Niet omdat die scherper of fijnkorreliger was (integendeel), maar omdat deze ontwikkelaar zo gemakkelijk was in gebruik.

Sandy King heeft met Pyrocat HD ook een "high definition" pyro ontwikkelaar gecreŽerd. Hij bedoelt hiermee eigenlijk "hoge randscherpte". Ik heb echter nog nooit een afdruk van Pyrocat HD in handen gehad. Dus ik kan er niet over oordelen of dat beter is.

de fijn korrelontwikkelaars zijn in het algemeen uitgesproken low defition ontwikkelaars en geven snel 'grauwe' resultaten.
Daarmee ben ik het niet eens. Veel fijnkorrelontwikkelaars lossen een deel van de korrel op. Vooral de ultrafijnkorrel ontwikkelaars werkten daardoor onscherp. Maar op metol gebaseerde ontwikkelaars met een hoog natriumsulfiet gehalte, zoals Perceptol, zijn fijnkorrelontwikkelaars die heel scherp kunnen werken. Perceptol 1+3 geeft verhoogde randscherpte. En de oudste randscherpte ontwikkelaar FX1 van Crawley is daar een variant op. FX1 kan zodanige resultaten geven dat de afdruk meer op fotogravure gaat lijken dan op een foto. Het is dan maar de vraag of je dat effect ook mooi vindt.

Het beste is: eerst de resultaten bekijken en dan ga je verder. Ik kan mij voorstellen dat je een bijeenkomst of workshop hebt met als thema negatiefontwikkelen voor grootformaat en middenformaat. Dan zou ik, mede op basis van jullie reacties, een samenvatting kunnen schrijven, die we publiceren op de APUG website. Op die manier hebben meer mensen profijt van de ervaringen ( en de receptuur).
Helemaal mee eens. The proof of the pudding is in the eating. Ik ben zeer benieuwd.