Op de een of andere manier liep ik wat vast in de wijze van werken van deze draad. In ieder geval, fred, janké en Fotohuis, erg bedankt voor jullie bemoedigend advies. Ik ben direkt bakken in elkaar gaan schroeven, 110x 28 x15 binnenmaat, met dubbelzijdig plakband en plastic folie zijn ze heel praktisch geworden. Het hout heb ik vooraf aan het inplakken van de folie een laagje blanke lak gegeven zodat gemorste chemie er niet zo in trekt.
Het ging heel goed met mijn eerste twee vergrotingen van 65x 106 cm. Ik schrok wel even van de kreukels die nog in de bariet zaten toen ik de eerste natte lap op de achterkant van de trespa (oud verzaagd bureaublad) spoelbak met aquarelplakband vast plakte. Maar bij het drogen trokken inderdaad alle kreukeltjes er vlekkeloos uit en kreeg ik een mooie eiglanzende strakke lap bariet.
Er ging wel iets anders mis waar jullie misschien ook ervaring mee hebben. Het was maar in de hoek en daarom niet zo erg, maar na droging bleek de vergroting over een oppervlakte van circa 5x2cm vast gelijmd te zitten aan de trespa onderlaag. Ik denk dat er enige lijm van de aquarelplakband opgelost is door te grote nattigheid ter plaatse en onder de vergroting is gelopen. Ik heb het losgesneden maar dat ging toch niet helemaal goed zodat er wat van de papierlaag is afgescheurd, gesneden. Ik denk dat het te voorkomen is door de vergroting van te voren voorzichtig af te sponzen.
Ik heb in ieder geval de smaak te pakken van het maken van grotere lappen bariet nu. Ik ben, zoals te verwachten was, nu wel aangelopen tegen het feit dat zulke grote vergrotingen ook hogere eisen stellen aan het negatief en de stof-vrijheid. Met 8x10 is het een crime die zes grote vlakken enigzins schoon te krijgen, twee glazen en een negatief, en nog wel een condensor vergroter. Weet iemand iets van een glasloze negatief houder van dat formaat? Voor 4x5 heb ik de "negaflat" van Besseler wat een hele verademing was vergeleken met de glashoudende negatiefhouder. Geert.