Quote Originally Posted by hka
Met dat meetlatje meet ik de balguittrek. Is de afstand lens (punt waar de sluiter zich bevindt) tot filmoppervlak groter dan de brandpuntsafstand dan moet je de belichtingstijd aanpassen. Voorbeeld je gebruikt een 210mm en de balguitrek is 315 mm (extreem, dan zit je al op macro) dan moet je als volgt de compensatie berekenen; 315:210=1,5. Betekent dat je het diafragma 1,5 stop verder open draait - f22 wordt f11,5.
Verder denk ik dat je de informatie (lees beeld) op de KB niet kunt vergelijken met dat op een 4x5". Wellicht dat je dan een andere lenskeuze maakt. Bij mij is dat wel het geval. Op KB werkte ik ook met 24 - 60 -90 en 135mm op LF mis ik dat geenszins.
De opmerking van Harry 'dat je de informatie (lees beeld) op KB niet kunt vergelijken met dat op een 4x5" ' , slaat de spijker op de kop. Dat lijkt mij een van de grote verschillen tussen LF en KB. LF is zo ontworpen dat je het matglasbeeld kunt beoordelen. Bij KB is dat niet het geval. Hiermee wil ik KB niet kritiseren, want daar beoordeel je het beeld globaal, in de doorzichtzoeker bijv.. Het is een andere benadering. Bij LF beoordeel je het beeld op het matglas en het onvermijdelijk gevolg is dat je je objectieven anders kiest. Ikzelf ben zo tot 150 mm en 90 mm voor 4x5" gekomen. Maar ik kan mij voorstellen dat een ander andere voorkeuren heeft.

Jed