Quote Originally Posted by nixx
Hey,

Ik Ben momenteel bezig met een onderzoek naar het thema 'rust' in de fotografie. Zowel deze thematiek in beeld brengen, als een beeld opbouwen dat een bepaalde rust uitstraalt.

Nu ben ik op zoek naar fotografen (zowel bekende als onbekende) die een gelijkaardig thema onder de loep genomen hebben. Dit moet echter niet met zoveel woorden gebeurd zijn. Als er een werk is van een fotograaf die onder bovenstaande noemer zou vallen, maar eigenlijk een totaal andere thematiek bevat, dan nog ben ik er in geÔnteresseerd.

Het gaat hier dus niet puur over 'landschappen' en 'zonsondergangen' enzo, zeker niet. Het mogen evengoed abstracte stills, intieme zwart-wit beelden of geŽnsceneerde situaties in kleur zijn.

Ik zou een aantal voorbeelden kunnen geven, maar doe dat bewust niet.
Geef me gewoon een paar namen die spontaan in je opkomen. Ongeacht of ze wel 100% aanleunen bij het thema.


Allemaal alvast vriendelijk bedankt,

Joachim Naudts

PS: binnen een aantal maanden laat ik wel eens wat resultaten zien.
*********************************************
Jouw studie heeft, zo lijkt het mij, te doen met de overdracht van gevoelswaarden via fotografie. Het middel om dit te doen is het gebruik van licht. Je kunt het licht zo inzetten dat het 'rust' uitstraalt; net zo goed als het andere gevoelswaarden uitstraalt.
De cineast Henri Alekan heeft in zijn boek 'Des lumieres et des ombres' de relatie tussen licht en gevoelswaarde ( sentiment) uitnemend beschreven.
Ik vermoed echter dat je foto alleen maar rust zal uitstralen als je zelf de rust hebt, om die er in te leggen. De foto is als het ware de spiegel van jezelf.
Nu zou je kunnen denken dat wat voor de ene persoon 'rust' betekent, voor een ander helemaal geen rust is. Toch blijkt dat niet het geval te zijn; Alekan laat zien dat er een soort universele benadering van gevoelswaarden blijkt te zijn.

Jed