Quote Originally Posted by fred
Misschien, is buiten het licht (zie bvb Misonne zijn landschapjes) ook andere elementen die kunnen bijdragen tot die rust..
ritme?
onscherpte?

En in je afdruk kan je wel wat bewerkstelligen weerom,vermoed ik
zachte afdruk bvb?

En met opnamehulpmiddelen? zoals wat vaseline op de uv-filter?

En de keuze van je opname toestel: pinhole, lomo? of een prachtigzacht werkende lens?

En ook de onderwerpskeuze?
bvb: een geportretteerde kan rust uitstralen maar evenzeer een andere heel veel onrust

En de keuze van op welk papier ga je afdrukken (warmtone/cooltone)

En het afdrukformaat: klein en frêle of maximaal en opdringerig?

En de keuze van de passe-partout? crème chamois-achtig bvb, od zwart?

En de keuze van rand of geen rand?? een zware rand of een heel fijne rand à la focomat Ic?

Het lijnenspel in het onderwerp kan belangrijk zijn... bvb een S-weg of een strakke autostrade

Allez,allez, we zijn hier je werk aan het maken...

mvrgr
fred
Door de keuze van het objectief, de wijze van afdrukken en ga maar door, beinvloeden we het effect van het licht in de uiteindelijke fotografische druk.
We kunnen van een en hetzelfde negatief een druk met scherpe harde schaduwen en een met zachte schaduwen maken. (hard en zacht licht). De gevoelswaarde van het resultaat beinvloeden we door het effect van het licht te beinvloeden. Leonardo da Vinci heeft deze interpretatie van het licht(verloop) 'chiaroscuro' genoemd. Fotografen (en schilders), die deze chiaroscuro in hun vingers hebben en het in een sterke compositie weten te brengen kunnen een gesteld doel ( bijv. rust) bereiken. Het fotografisch manual van H.P. Robinson (herdrukt door het Eastman House, Rochester) gaat over dit onderwerp.
De vraag is nu: hoe krijg je de beinvloeding van dat licht in de vingers? Een goede start is om op een groot formaat camera ( of gewoon een oude platencamera) het matglasbeeld met een loupe te bekijken. Het onderwerp kan een stilleven zijn, waarbij het licht veranderd wordt. Zo zie je de invloed van het invallend licht. De camera obscura werd voor precies hetzelfde doel gebruikt.
Door verschillende drukken van een negatief te maken, krijg je wat van de invloed van druktechnieken te zien. En zo kun je voort gaan.
Verder is het goed om je fotos te laten zien aan anderen voor commentaar. Vaak zien anderen dingen waar je zelf overheen kijkt.

Jed