Quote Originally Posted by nixx
Ik denk dan ook dat mijn onderzoek 2 kanten kan uitgaan (of allebei natuurlijk): Enerzijds kan het vormgeefelijke aspect aangekaart worden, anderzijds de thematiek van een beeld.
Met het vormgeefelijke aspect, bedoel ik zoals je zei: dat je aandacht op een geleidelijke manier tot rust komt. Dit aspect is volgens mij veel 'universeler' te benaderen dan het tweede.
Met het tweede bedoel ik het onderwerp, de thematiek van de foto. De lijn tussen saai en rustgevend zal voor verschillende personen dikwijls op een totaal andere plaats liggen.

Tenminste, zo denk ik er momenteel over. Hopelijk kan het onderzoek wat licht in de zaak brengen

Groeten,
Joachim
Ik denk dat het onderwerp (thematiek) in de foto niet van wezenlijk belang is. Als via de thematiek een 'verhaal wordt verteld', wat nogal makkelijk bij reportagefotografie kan gebeuren, dan kan allicht de inhoudelijkheid in het gedrang komen.
Bij een landschapsfoto heb je al snel, dat er van enig verhaal geen sprake is; je wordt dan gedwongen om inhoud aan je foto te geven. Zo kunnen heel onbenullige onderwerpen heel krachtige beelden opleveren. Soms ben je geneigd te zeggen dat het een voorwaarde voor een krachtig beeld is, dat er geen echt verhaal achter zit. Dat zal in vele gevallen waar zijn, maar je kunt dit niet tot 'wet' verheffen.

Jed