Quote Originally Posted by Daan72
Hallo Allemaal,
Wat voor nummerings systeem gebruiken jullie voor archivering.
ik zit zelf aan een systeem tedenken om in een soort serie nummer het jaar en de maand teverwerken en dan een volgnummer voor het hele jaar.
En dan bijvoorbeeld een excel formulier temanken zodat je ook onderwerpen en verwijzingen kan maken.
Hoi Daniel,

Ik heb een aantal systemen uitgeprobeerd. Categorien werken niet (in welke categorie had ik die film ingedeeld? Op die film staan meerdere categorien).
Na veel gehannes ben ik uiteindelijk uitgekomen op het volgende simpele maar zeer effectieve systeem :

060107 IV
Dat betekent 2006 - jan - 07, 4e film van de dag. Op de afdruk zet ik er dan nog het negatiefnummer bij. Het 14e negatief wordt dan 060107 II 14.

Op deze manier kan ik altijd snel zowel de film als het negatief terugvinden. Meestal weet je nog wel ongeveer in welk jaar en seizoen je de foto gemaakt hebt. En je kunt natuurlijk een database bijhouden (dat is simpeler dan een excel sheet) met onderwerpen per negatief of per film. Maar dat is mij teveel werk.

Een goede vervanging van een database is een digitaal contactvel. Je fotografeert met een digitale camera (4 MP of meer) de negatieven op een lichtbak. Je maakt ze positief in photoshop. En je slaat het bestand op met hetzelfde nummer als ik hierboven aangaf.