Stof: inderdaad een zeem van leer of inderdaad nog beter "herteleer" .

Lang spoelen, proberen te vermijden maar pas na enkele uren krijg je bij PE papier wat zwellen langs de randen. Je moet er dan eigenlijk een randje van gaan afsnijden.

Snelheid: Voor PE/RC, een doorloopmachine: 2X30S evt.een snelspoeler, Paterson of Nova en een hete lucht/I.R. droger. Met dat laatste worden je zwarten nog iets beter en je voorkomt het "blooming" effect van een aantal PE/RC papieren.

Ontwikkelen van film (z/w of C41 kleur), gewoon een keer doen. Is niet erg moeilijk alhoewel het optimaliseren van een perfecte ontwikkeling bij z/w voor een film en ontwikkelcombinatie voor "de ultieme afdruk" te kunnen maken vrij veel tijd en moeite kost.
Maar goed, bij de HEMA doen ze ook maar wat met een zwaar nivellerende ontwikkelaar wat aanklooien.
C41 (kleuren negatieffilm) is geheel gestandaardiseerd. Het enige probleem dat de meeste hierbij krijgen is de ontwikkeltemperatuur die gedurende 3:15 Min. exact bij 37,8 graden C. constant gehouden moet worden. Zelfs bij een mononegacolor kit (b.v. Amaloco K54) is het bij later uitvergroten op RA-4 papier niet verstandig afwijkingen groter dan +0,5 -/- 1 graad C. toe te staan.

Succes met je doka activiteiten!


Robert