Jeroen,
Ik koop bijna alles in het buitenland via het internet. Maar ik weet dat bijvoorbeeld Camex en Marx & Schuuring (Amsterdam) nog steeds papier en chemie verkopen. Dat pakt alleen veel duurder uit dan uit het buitenland halen.

Waar je rekening mee moet houden bij het lithen is dat de ontwikkelaar veroudert en dat je in eerste instantie weinig effect ziet van het lithen, maar naarmate je meer prints door dezelfde ontwikkelaar haalt, het effect groter wordt. Je kunt dit proces versnellen door wat 'old brown' (oude lith-ontwikkelaar) te mengen met je nieuwe ontwikkelaar.

Op een gegeven moment krijg je last van wat men 'pepper fogging' noemt (zwarte puntjes op je print), de ene houdt daar wel van, de andere niet. Er is spul dat je kunt mengen met je ontwikkelaar om het pepper fogging tegen te gaan. Meestal zit dit in kleine zakjes bij de ontwikkelaar.

Tim Rudman legt dit allemaal uit in zijn boek. Het is een heel goed en duidelijk boek, met allemaal voorbeeld-foto's. Helaas zijn sommige soorten papier en chemie die in zijn boek worden genoemd niet meer verkrijgbaar.

Lithen is heel leuk om te doen. Ik raad je aan eerst met één soort papier te beginnen, bijvoorbeeld de Ilford Warmtone FB en één soort chemie, en daar mee te gaan experimenteren. Vooral goed bijhouden hoe lang je belicht en bij welke lensopeninge hoe lang je ontwikkelt. Langer belichten en korter ontwikkelen geeft een ander effect dan andersom (contrast).

Ik gebruik zo'n klein lampje dat ik vroeger gebruikte bij het kleur-afdrukken. Het geeft nauwelijks licht, maar je kan toch nét iets beter zien of je print al klaar is voor het 'snatchen'.

Bij Silverprint in UK is van alles te krijgen voor het lithen, en ook bij Fotospeed. De door Robert genoemde Moersch in Duitsland geeft zelfs cursussen en heeft ook eigen lith-chemie in het assortiment.

Groetjes en succes.
Anne Marieke