Hey,

zoals je elder al mocht lezen, heb ik mijn oog laten vallen op gomdruk. Ik geef jullie graag mijn ervaringen mee over mijn eerste contact met gomdruk en welke moeilijkheden ik ondervond.

Alternatieve processen, of historische processen zoals ik ze liever noem, kunnen sommigen wat afschrikken om verschillende redenen: moeilijkheid voor het vinden van materiaal, het werken met chemie terwijl je zelf niet echt chemicus bent, de trial&error aanpak van sommige processen, noem maar op...
Ik had bovenstaande vooroordelen ook op mijn lijstje staan, maar gaandeweg heb ik ze kunnen schrappen: op het www kan je over de meeste processen wel wat info vinden.

Ik heb me natuurlijk eerst deftig ge´nformeerd over de workflow van gomdruk en deze websites brachten me het meeste bij, of het nu textuele info was of een fotografisch overzicht van het proces:
http://gumphoto.co.uk/
http://users.skynet.be/philippe.berger/ (heeft er ook een boek over gemaakt)
http://www.livick.com/method/
http://www.artic.edu/webspaces/fends..._GumPrint.html
http://www.astro.wisc.edu/~mukluk/gum.html
http://galaxy.uci.agh.edu.pl/~gorecki/start.htm
http://www.pacifier.com/~kthayer/index.html

Volgende stap was het zoeken naar het nodige potassium dichromaat (ook kalium bichromaat genoemd). De tip om bij de apotheker langs te gaan, hielp, want de tweede (die ik niet echt veel bezoek) was zo vriendelijk om me aan 1Kg grondstof te helpen.
Voorts vond ik aquarelpapier, kleine tubes waterverf, borstels en arabische gom in een tekenzaak te Gent.

Ik ga niet alle stappen opnoemen die ik gevolgd heb. Het duidelijkste overzicht vind je op de site van Katharine Thayer.

Het resultaat van mijn eerste poging tot gomdruk is deze enkellaags afdruk van een artisjok:
Tips voor mezelf en anderen:
  • voorkrimpen van het papier is nodig als je meerdere lagen wil gebruiken.
  • het aanbrengen van een gelatine basislaag zou naar verluid pigmentvlekken kunnen voorkomen. Ik had dit niet gedaan en in de afdruk kan je dan ook enkele donkerrode punten zien waar deze niet thuishoren.
  • Een papier met een iets zachtere textuur helpt de egale verspreiding van het mengsel. Ik gebruikte Fabriano artiscico, natural white, rough grain. Ik hou van de textuur maar het aanbrengen van een gelatinelaag helpt zeker om pigmentvlekken en fouten in het aanbrengen van het gom-mengsel te voorkomen.
  • vergis je niet in de verhoudingen van gepigmenteerde gom tov. kaliumbichromaat: ik was zo slim om een wormpje verf te mengen met 2.5ml gom, daarna voegde ik 2.5ml kaliumbichromaat toe. Wie goed opgelet heeft, merkt dat mijn verhouding niet 1:1 was, maar 1,x:1 doordat de toegevoegde aquarelverf het volume van de gepigmenteerde gom vergrootte. Hierdoor zat er te weinig sensitizer (vind maar eens een naam in het Nederlands) in de oplossing en kon ik de witte achtergrond niet ophelderen.
  • het papier gaat sterk omkrullen wanneer je het in het eerste bad laat zweven. Hou de hoeken van het vel in het eerste bad onder water om een snellere immersie te bekomen.
  • Een UV-lichtbank is een must: ik heb zonlicht gebruikt en de belichtingstijden zijn onvoorspelbaar. De artisjok was waarschijnlijk een eerste gelukstreffer (3 minuten met lichte bewolking voor de zon, op de middag), alle volgende proeven waren onderbelicht en ik hield enkel wat donkere lijnen over.
    Dit onthou ik wel voor een andere keer, want op die manier kan je wel wat accenten in een afdruk aanbrengen als je meerlagige gomdruk gaat doen.
  • Een contactafdrukframe moet je niet eens maken: gebruik een fotokader waarin je de positie van achterkand en karton omkeert. Op die manier moet je de kader niet omkeren voor belichting.
Voila. Volgende keer beter (hoop ik) al moet ik zeggen dat deze eerste keer wel bemoedigend was.

G