Hallo iedereen,

Ik ben niet echt tevreden van de afdrukken die ik thuis maak en heb eigenlijk 2 problemen:

  • in de hoeken van mijn foto (druk af op 18x24, Ilford multigrade RC) heb ik last van witte puntjes/vlekjes. In 1 hoek is het ook erger dan in de andere hoeken. Het valt vooral op in effen vlakken (bv lucht)
  • ik heb vrij dikwijls dat de zwarting niet volledig is. Ik gebruik Amaloco (AM8008), verdund 1+9 en ontwikkel 1,5min (90sec) bij 20C.


Ivm het eerste probleem vermoed ik dat het vergroterobjectief de fouten (witte puntjes/vlekjes) veroorzaakt. Ik maak ook afdrukken op school, en met zelfde negatieven heb ik het probleem daar niet. Het is ook geen stof, daar ben ik vrij zeker van. Het patroon van witte vlekjes is op elke afdruk min of meer gelijk.

Heeft iemand ooit zelfde probleem gehad?


Het tweede probleem kan liggen aan de ontwikkeltijd, temperatuur of product. De omgevingstemperatuur is ongeveer 20 graden in de ruimte waar ik de vergrotingen maak (kan 1 graad schelen). Ik maak dikwijls 1 avond in de week afdrukken, en dan pas terug de volgende week of zelfs pas na 2/3 weken. Ik bewaar mijn ontwikkelaar/stop/fix in pet-flessen waar ik lucht uitlaat met Tetenal spray. Meestal hoor ik nog een sissend geluid als ik de flessen de volgende weken open.

Gebruiken jullie langere ontwikkeltijden met Amaloco?
Kan de ontwikkelaar niet zolang bewaard worden?
Hebben jullie suggesties voor andere papierontwikkelaars?


Op school gebruiken we een Ilford doorloopmachine, daar ben ik wel tevreden van de afdrukken, maar kan dus niet echt vergelijken wat betreft ontwikkelaar, tijden etc...


Groeten,
Kristof