Quote Originally Posted by Huib
Punt 1: Met splitgrade kun je wel afstappen van de vaste stappen van de filters en dus ipv in stappen van 1/2 gradaties er ook tussenin gaan zitten, je kunt dus nog beter fine-tunen.

Punt 2: Met splitgrade kun je geen 'wonderlijke' eigenschappen aan de emulsie ontlokken zoals beter doortekende highlights of meer contrast in de schaduwpartijen tov de enkele belichting.
Huib,
Toch even een reactie op je stelling als hierboven.
Ad punt 1; bij SplitGrade is het ook mogelijk om op 1/10 graad te gaan zitten. Dus nog nauwkeuriger dan de ½ stappen waarover je het hebt.

Ad punt 2; hier sla je de plank mijns inziens helemaal mis want het sterke punt bij SplitGrade is nl. de mogelijkheid om de zeer brede toonscala in de highlights te tonen aangzien je die perfect kan aansturen. Vervolgens worden de tere highlights niet beļnvloed door de belichting met het harde filter. Bij het belichten met het harde filter werken de highlights (in het negatief) "juist" als een soort masker en blijven deze onaangetast. Het is wel zaak om, als je goed gebruik wilt maken van deze techniek, je de highlights iets zwaarder "zet". Je zou het eens moeten proberen. Je zult verbaast staan.