Beste Harry,

ad punt 1: je leest mijn opmerking niet goed, ik schrijf hetzelfde als jij opmerkt: met splitgrade kun je ook tussen de gradaties van de vaste filters gaan zitten, dus ook op gradatie 3.14159 :-) als je wilt.

ad punt 2: ik kan de wetenschappelijke onderbouwing niet 1-2-3 meer vinden op het web, maar het kwam als ik mij niet vergis uit de hoek van masterprinter Ctein die alles heeft nagemeten nagezocht en dat door anderen is bevestigd.

Splitgrade is mij niet onbekend, mijn eerste ervaringen waren identiek aan die van jullie!!!!!!, echter nadere beschouwing leerde dat ik bij splitgrade gewoon met meer contrast afdrukte en dat toen ik bij de enkelvoudige belichting.

Het is volgens mij allemaal pschologie: je zit in de doka te zwoegen op een afdruk, je draait aan de contrast filters maar een stemmetje in je hoofd verteld je dat opkrikken naar gradatie vier 'niet kan' want dan is er eigenlijk iets mis....

Het voordeel van splitgrade is dat je door de twee seperate belichtingen niet echt direct weet op welk contrast je zit af te drukken. Hierdoor veel meer je gevoel dan je verstand zijn werk laat doen bij het beoordelen van de test strips!!!

Splitgrade heeft er bij mij voor gezorgt om gewoon film langer te ontwikkelen en wat minder 'schuldgevoelens' over te houden aan het opdraaien van het contrast om een lekkere print te krijgen.