Quote Originally Posted by kad
-De vergroter is een Condensor vergroter (Durst M600). Ik heb de handleiding gevonden op Internet, en er zit inderdaad nog een glasplaatje onder de lamp en condensor. Dus eens openen en uitkuisen zal misschien helpen... Ga dat zeker proberen.
Schoonmaken kan nooit kwaad. Het probleem met vuil in de hoeken moet ergens in de buurt van de negatiefhouder zitten omdat het anders niet scherp afgebeeld zou worden.

Quote Originally Posted by kad
-Mijn negatiefhouder heeft geen glasplaatje, kan dit invloed hebben op het resultaat?
Het voordeel van glas is dat het een goede vlakligging van je negatief garandeert. Nadeel is dat je vier vlakken pijnlijk goed moet schoonhouden. Ik zelf werk op de meeste formaten met een glas aan de bovenkant en een open houder aan de onderkant van de negatiefhouder.

Quote Originally Posted by kad
-Ik ververs niet telkens mijn ontwikkelaar... Ik zal mijn negatieven opsparen en proberen veel te ontwikkelen in 1x. Bijvoorbeeld een namiddag en avond... Dan voorkom ik dat ik mijn ontwikkelaar maar kan gebruiken voor 1 a 2 foto's.
Ik zelf werk meestal in sessies van 2 tot 3 uur, waarbij ik dan 10 tot 20 foto's afdruk. De ene keer heb ik verse ontwikkelaar, de andere gebruikte. Tussen de sessies zit hooguit een week tot 10 dagen, meestal minder. Ik maak dan ruim een liter ontwikkelaar aan waarmee ik een voorraadfles tot de rand kan vullen. Desnoods vul ik aan met een beetje water.

QUOTE=kad]
-Zal zeker eens proberen langer (2 minuten) ontwikkelen. Had dat al eerder kunnen proberen natuurlijk.

Pieter: Ontwikkel jij ook 2 minuten (bij 20c?)[/QUOTE]

Ik hou meestal 90 sec. aan, waarbij ik de ontwikkelaar ongeveer 1+7 verdun. Verder is mijn ontwikkelaar meestal wat warmer dan 20 c.

Huub