Quote Originally Posted by Schokker
Over 1,5 week ga ik voor 3 weken naar de Dominikaanse Republiek. Het is daar natuurlijk prachtig kleurrijk om te fotograferen maar toch wil ik zw foto's gaan maken. Ik heb geen ervaring met filters maar is het niet zo dat een geelfilter wat meer contrast geeft op de foto's?

En dit klink misschien stom, maar kan ik dat geelfilter niet gewoon toepassen in de doka?
Het is niet zo dat je met een geel filter het algemene contrast van je foto's verhoogt, net zo min je dat doet met een oranje of een rood filter. Wat je doet is dat je de balans tussen de verschillende kleuren anders legt. De eigen kleur van het filter wordt lichter weergegeven, de complementaire kleur wordt donkerder weergegeven. Bij een geel filter betekent dit dat geel (en in minder mate het aanpalende oranje en groen) lichter wordt weergegeven en blauw donkerder. Het effect is vooral zichtbaar bij het fotograferen van luchten, waar je het blauw donkerder maakt tegenover de witte wolken. Omdat veel zwart-wit films wat minder gevoelig zijn voor blauw dan ons eigen netvlies, krijg je met een geelfilter een kleurbalans die wat natuurlijker overkomt.

In de doka heeft dit allemaal weinig zin, omdat de gevoeligheid van fotopapier voor de verschillende kleuren totaal afwijkt van die van ons oog. Kort door de bocht gefornuleerd is papier bijvoorbeeld ongevoelig voor rood, wat maakt dat we in de doka met rood licht gewoon een doos fotopapier kunnen openen zonder dat hij belicht wordt. Geel en magenta worden in de doka gebruikt om het contrast van variabel contrastpapier te beinvloeden. Gebruik van kleurfilters in de doka is daarom niet te vergelijken met het gebruik in het veld.

Verder zou ik in de Dominicaanse Republiek eerder bang zijn voor te veel aan contrast dan te weinig aan contrast. Ik stel mee een tropisch land voor waar de zon rond de middag genadeloos is. Gevoeligheid halveren en 30% korter ontwikkelen lijkt me een betere strategie om goede negatieven te krijgen.

Huub