Quote Originally Posted by Hofmeijer
Maarreh: als ik lees dat sommigen hun kleinbeeldcamera laten verstoffen nadat ze op middenformaat zijn gaan werken, dan vraag ik mij af of ik wel met middenformaat moet gaan beginnen. Ik heb krom gelegen voor mijn Leica, en ik vind het zonde om die te laten liggen.
Voor mij is kleinbeeld kleinbeeld en middenformaat middenformaat en - je raad het al - grootformaat grootformaat (niets meer, en NIETS MINDER). Ik denk dat er hier enorme discussies over gevoerd kunnen worden, vooral door fotografen die het leuk vinden om veel over fotografie te PRATEN. Maar het komt erop neer dat alle apparatuur een specifieke toepassing heeft en dat iedereen vrij is om elk toestel naar hartelieve te ge- & misbruiken als verlengstuk van zijn/haar creatieve uiting.

En daar ligt volgens mij de "oplossing". Iemand die fotografie gebruikt als middel om zich te uiten, weet welk materiaal hij daarvoor nodig heeft. Oftewel, iemand die graag "het moment" (HCB) probeert vast te leggen zul je niet snel met grootformaat in de weer zien en iemand die een zeer gedetailleerde product-opname wil maken niet met kleinbeeld.
Mocht je dit nou beide willen... dan ben je duurder uit en zul je in beide moeten investeren of een compromis op (een van) beide vlakken maken.

Kijk niet naar je toestel... kijk naar je onderwerp en stel daar je uitrusting op af. Zelden doet een schilder geel op zijn penseel en denkt hij dan: "Wat zal ik eens geel maken?". Ik hoop niet dat dit forum de analoge versie wordt van "maar die van mij heeft 12 miljoen pixels"... 't gaat om de BEELDEN!!! Naar anderen luisteren betekent vaak nivellering... straks gaat iedereen hier op hetzelfde papier werken omdat dat zo mooi zou zijn, krijgen we echte eenheidsworst! Mensen LEEF... probeer, observeer en leer. 't Zal niet de eerste keer zijn dat vernieuwing voortkomt uit fouten!