Quote Originally Posted by Daan72
Hallo,

Over een paar maanden ga ik naar VenetiŽ en omgeving op vakantie met mijn Linhof technika en andere camera's.
Nu wil ik het zone systeem toe passen, Met als gevolg dat ik opslag ruimte nodig heb voor N , N-1, N+1 en misschien nog de N-2 en N+2 of dat vang ik op met multigrade papier. Wat Gilbert mij vertelde in Houten even terug, dat hij van iedere opnamen 2 negetieven belicht. Met het idee dat als de eerste neg. mislukt, dan kan je de 2e neg nog bij sturen met ontwikkelen. Als je dat gaat doen dan heb je 6 of 10 zakjes of bakjes nodig. Hoe doen jullie dat?
Wat voor bakjes en of zakjes zijn geschikt, wat zijn de voor en nadelen.

Groeten DaniŽl
Hallo Daniel,
Je moet je eerst afvragen wat het doel is van twee negatieven. Ik ga er van uit dat het er niet omgaat om ongelukken zoals krassen op te vangen. Het idee van Gilbert is om met de ontwikkeling een fout in de belichting bij te sturen. Dat is een oplossing die nog al eens wordt toegepast. Maar dan zeg ik: zorg dat je de meting goed interpreteerd. En als je op de schaduwen belicht, kan er tegenwoordig met kwaliteits-stabiele films en het multigrade papier weinig misgaan. Ik maak nooit dubbele opnamen.
Het zone systeem is geintroduceerd in een periode dat er geen multigrade was. Je moest via een ontwikkelings en belichtings bijstelling proberen een aanpassing te creeren op onbetrouwbare films. Bovendien laten de huidige films zich maar moeilijk forceren, zonder dat de beeldkwaliteit er onder lijdt.
Samengevat: jouw vraag heeft niet zo veel met Venetie te doen, maar meer met fundamentele fotografische vragen.

Jed