Quote Originally Posted by Daan72
Wat voor bakjes en of zakjes zijn geschikt, wat zijn de voor en nadelen.
Ik gebruik gewoon lege filmdoosjes, waarop ik dan N-2, N-1, N en N+1 schrijf. Lege doosjes heb ik meer dan voldoende. Gaandeweg de reis komen er vanzelf bij, die ik dan weer gebruik om gebruikte film te bewaren.
Het maken van twee negatieven heeft als groot nadeel - behalve dat je twee keer zoveel doosjes nodig hebt, dat je ook twee keer zoveel cassettes mee moet nemen, of dat je slechts de helft van het aantal foto's kunt maken. Cassettes zijn zwaar en nemen behoorlijk wat ruimte in mijn rugzaak in. Na afloop van de vakantie merk ik dat ik op een 100-tal negatieven dan 1 of 2 heb, waar ik in de doka echt niets mee kan, bijvoorbeeld omdat ik me verteld heb en twee foto's over elkaar heb staan. Die uitval vind ik aanvaardbaar.
Een andere oplossing is het gebruik van P55, polaroid materiaal dat zowel een negatief als een positief geeft. Het positief gebruik je om te controleren of je belichting en compositie goed is, het negatief bewaar je in een emmer met natriumsulfiet of desnoods gewoon water. P55 is waanzinnig mooi materiaal dat qua sfeer goed bij Venetie kan passen. Nadeel is wel dat contrastbeinvloeding niet goed mogelijk is en dat het vrij kostbaar is. Ook hebben positief (64 iso) en negatief (32 iso) niet dezelfde gevoeligheid, maar als je weet waar je op moet letten, hoeft dat geen probleem te zijn.

Huub