[QUOTE=Merlin]Bij het digitaal fotograferen moet je net als analoog gewoon een gereedschap leren kennen. In de doka kan je leren van chemie, optica, contrast etc., in de digitale wereld moet je weten wat witbalans is, curven en histogrammen. Het beheersen van een zekere hoeveelheid techniek is onmisbaar, bij beide vormen van fotografie. Ik denk dat bij beide vormen een meester-leerling principe zou werken.

Digitaal en analoog zijn niet te vergelijken omdat de verwerking van digitale informatie ( soms wordt dit 'aanvoelen' genoemd) zo verschillend verloopt. Dit is algemeen en is niet specifiek voor fotografie.
Voorbeeld: De instrumenten in de cockpit van een vliegtuig waren analoog, lang in het digitale tijdperk (mogelijk nu nog). De reden is dat een analoog meetinstrument tevens informatie veranderingen in de tijd weergeeft ( 1e en 2e afgeleide naar de tijd) Deze afgeleide informatie is uiterst belangrijk en kan niet met digitaal worden verkregen. Deze informatie wordt snel, ongemerkt en intiutief verwerkt. In de fotografie spelen deze zaken ook een rol. En hier spelen niet alleen de afgeleiden naar de tijd, maar ook naar de plaats een belangrijke rol. Denk maar aan het verloop van de densiteit van een grijstoon over het beeld op de perceptie van de mens.
Een twee jaar geleden is in Photo Techniques het probleem aan de orde gesteld. Voor digitaal werd gesteld: je kunt wel photo-shoppen, maar dan moet je het de hele dag doen. Het hangt op routine en niet op intuitie en kennis. Dat is een andere manier om een verschil aan te geven.

Jed