Quote Originally Posted by Joost
Dank voor alle input. Ik heb het Engelse forum ook nog nagelezen en ik denk dat ik met Ilford + Rodinal + Jobo drum aan de slag ga. Een vragen nog:
1) Ik zie de veel de combinatie FP4 + Rodinal. Is HP5 minder geschikt om met Rodinal te verwerken?
2) Rodinal is toch van Agfa nietwaar? Is er enig zicht op toekomst van Rodinal?
3) Heeft er toevallig nog iemand een Jobo drum (geschikt voor vlakfilm) in de aanbieding?
mijn 2 Eurocent: doe het niet. Geen Rodinal in een mechanische drum!
Harry heeft 100% gelijk.
Wil je Rodinal voor grootformaat gebruiken, dan raad ik je zeker stand-developement aan. Dichtlopen van hoge lichten is op deze manier uitgesloten of je moet al zware belichtings- en ontwikkelfouten maken.

FP4 of HP5, maakt niet veel uit, zeker niet in grootformaat: ik gebruik de verschillende films omwille van de belichtingstijd ivm maximale sluitertijd voor lenzen in sluiter en lenzen in barrel.
De korrel van HP5 is wel ietsjes ruwer, naar het schijnt. Ik zal deze week wat detailscans van beide films posten. Grove verschillen zijn er niet. Ik heb me vandaag een uur of 6 bezig gehouden met het scannen van negatieven (op het werk... in het kader van onderzoek )
Ik heb negatieven ingescand met teveel contrast en (naar mijn zich wat) weinig contrast en deze zijn allemaal goed te trekken mits de nodige PS skills.

tip: scan zoveel mogelijk met standaard-instellingen. Het beste resultaat verkreeg ik door in het scan-programma (AGFA Photolook) enkel het uiterste zwart- en wit-punt te kiezen en de rest van de bewerkingen in PS te doen. Verscherpen van het negatief in het scan-stadium doet meer kwaad dan goed, evenals curves, tones...
Ter info: we hebben een AGFA Duoscan T2500.

G