Een carbon statief is natuurlijk 30% lichter, maar 300% duurder dan een stalen. Ik denk dat een statief voornamelijk een stabiel platform moet zijn. Ik gebruik dus een wat zwaardere. De werkhoogte is van belang, zeker als je wat langer bent. Voor 's-winters is het fijn om het kale staal te beplakken met plastic, er zijn ook synthetische 'kousen' voor statieven te koop.
De kop is denk ik het belangrijkst. Zeker voor grootformaat. De kop moet heel wat tillen en je moet kleine verstelligen kunnen maken, zonder dat hij ineens omklapt. Ik heb zelf een die niet om kan klappen, de 410 van Manfrotto:

Ik heb de kop aangeschaft voor 90 euri (nieuw, aanbieding) en hij bevalt me enorm. Je kunt met de grote wielen in een keer verzetten, met de kleine knoppen zeer precies be´nvloeden. Zie Manfrotto Geared Heads. De 5 kilo draaglast haal ik echt niet, maar zegt wel iets over de stabiliteit. Dat heb ik bijvoorbeeld nodig als ik het geheel in rare bochten moet wringen...
Ik vond Gitzo erg mooi, maar minder handig en veel te duur. Ik denk dat Manfrotto de gulden middenweg is, erg praktisch.

Stelling: Hoe lichter het statief, hoe minder stabiel.