Quote Originally Posted by Paul Jenner
Hallo mensen.

Ik heb zojuist een SL66 met "de" drie lenzen aangeschaft. De camera moet voor een sevice beurt naar Paepke. De tijden kloppen niet en de Scheimpflug verstelling naar beneden is geblokkeerd. Verder kan op die leeftijd een algehele CLA geen kwaad lijkt me.

Nu heb ik met twee van de drie lenzen ook een probleempje:

- Als ik aan het diafragma van de -op de camera gemonteerde- 80 Planar draai, gaan de lamellen direct dicht. Zonder dat ik de dof-preview heb ingeschakeld;

- De 150 mm lost het diafragma niet helemaal wanneer ik f/4 instel. Hij blijf ergens hangen op f/4.5 ofzo. Ik heb hier gelezen dat er meer mensen dit probleem hebben gehad.

Ik heb door Herman Nabarro uit Wassenaar ooit eens een Minolta lens met verkleefde lamellen laten opknappen. Dat koste 5 tientjes en werd perfect gedaan.
Ik weet niet of Nabarro ook deze lenzen doet, dat zal ik hem eens vragen.

Heeft iemand ervaring met het laten opknappen van dit type lenzen in Nederland ?

Ik neem aan dat hier sprake is van ietwat kleverige lamellen, of zou het wat anders kunnen zijn ?

Paul.
Ik weet niet of het probleem het gevolg is van kleverige lamellen. Maar als de lamellen kleven, dan schroef ik de voor en achterzijde van het objectief af en zet de zaak te drogen. Bij de SL 66 zal dat de achterzijde zijn, omdat de voorzijde wat moeilijker af te nemen is. Kleverige lamellen is een gewoon probleem in vochtige tropische landen; het herstel is echter zo eenvoudig dat je het in het veld doet.

Jed