Voor de tweede achtereenvolgende week heb ik een begrafenis gehad aan de andere kant van Nederland. Deze keer in Den Haag. Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om een foto expositie van Evelyne Hofer te bekijken in het Haagse Fotomuseum. Mooi werk. Beetje statisch. Geen slechte tentoonstelling, maar ook niet wereldschokkend.

Totdat.... ik helemaal achterin de zaal haar meest recente werk zag. Ik viel zowat van mijn stoel ! Acht 50x60 cm uiterst klassieke stillevens van fruitschalen. Maar wat een uitstraling ! Je kon de vruchten zowat vast pakken. Helemaal in de clair-obscur stijl van Zurbaran. Dit is sinds lange tijd het beste werk wat ik heb gezien. Die acht afdrukken alleen zijn al de reis naar Den Haag waard. Als je de gelegenheid hebt, ga er naar kijken. De expositie loopt nog t/m augustus.

Deze kwaliteit was overigens alleen maar mogelijk met analoge middelen. Want ze zijn gemaakt met een 4x5 inch ektachromes en dye transfer afdrukken. Dye transfer is voor de kleurenfotografie wat bariet is voor zwartwit. Het enige kleurenafdruk procédé wat dezelfde drie dimensionale indruk geeft als bariet. Ik wist dat het bestond, maar ik had ze nog nooit in werkelijkheid gezien. WAUW !! Ik zit nu thuis, maar ik ben er nog steeds van onder de indruk.

Overigens heeft Evelyn Hofer twee jaar gewerkt aan deze acht afdrukken. En de reproducties op de site van het http://www.fotomuseumdenhaag.nl/ of in de catalogus, zijn slechts slappe aftreksels van de originelen.