Quote Originally Posted by fred
vooral dat laatste niet doen...
je proefafdrukken altijd doen met het zelfde lotnummer als je uiteindelijk papier dat je gaat gebruiken, en dat komt in de praktijk er op neer "altijd" werken met een stukje papier vanuit de doos die je aan het gebruiken bent...

Ik heb eigenlijk nooit anders gedaan en daar ook nooit grote problemen mee gehad. De kwaliteit van Ilford papier is zo constant dat er tussen de verschillende batch nummers van een bepaalde oppervlakte weinig verschil in afdruktijd zal zijn. Anders zou je een zonemaster en aanverwante apperatuur ook niet kunnen gebruiken zonder tussen elk batch nummer opnieuw te moeten ijken.
Mij kost het minstens twee vel en vaak drie vellen om een goede afdruk te maken. De eerste proefstroken geven me een indicatie welke kant het op moet. Het eerste hele vel is vervolgens om te zien wat er beter moet, het tweede is om dat uit te voeren en het derde is om te fine tunen.
Het verschil tussen je beide vergroters kan door de lamp veroorzaakt worden. Zitten in beide vergroters dezelfde lampen? Ook kan de lichtopbrengst wijzigen met de leeftijd van de lamp. En dan kunnen verschillen veroorzaakt worden doordat hij meer of minder vuil is, het lamphuis meer of minder refelcteert, etc.
Veel plezier in je doka!

Huub