Nu is de datum en de plaats van handeling voor de al lang aangekondigde Workshop bekend.

Nu de datum voor de workshop 'High Definition ontwikkelaars' vaststaat (28 october 2006), heeft Harry mij gevraagd het programma voor de workshop uit de doeken te doen.

De workshop zal op één dag plaats vinden en het programma zal binnen dat tijdsbestek moeten plaats vinden.

Programma;
1.de deelnemers maken met hun eigen camera testopnamen van een onderwerp, aanwezig in de studio van de workshopruimte. Harry neemt flitsapparatuur mee. Hierdoor krijgen we vergelijkbare testopnamen, wat onderwerp, uitlichting en belichting betreft.
2.Introductie: Waarop berust de werking van de ontwikkelaars
3.Demonstratie ontwikkelprocedure.
4.Demonstratie samenstellen van de ontwikkelaars.
5.Het negatief materiaal met de testopnamen wordt in de High Definition ontwikkelaars en desgewenst in de 'eigen' ontwikkelaar ontwikkeld.
6.Introductie: waarop te letten bij de beoordeling van de drukken van de testopnamen.

De testnegatieven worden thuis afgedrukt en de resultaten worden later in een kroegmeeting besproken. Op een workshop van één dag is geen tijd om ook nog te vergroten, de vergrotingen te drogen en te bespreken.
De testopnamen, die op de workshopdag worden genomen, maken vergelijking mogelijk. Iedereen die echter 'thuis' eigen opnamen wil maken, moet niet nalaten dit te doen. Deze negatieven kunnen dan ook op de workshopdag ontwikkeld worden. Om deze 'thuis' opnamen zo zinvol mogelijk te maken, zal ik op deze APUG site tips publiceren, waaraan het onderwerp zou moeten voldoen. Algemene informatie over de high definition ontwikkelaars kan worden gevonden op de APUG site onder de 'Chemical Recipes'.
Verdere informatie:

1.Laten we een film gebruiken om de vergelijkbaarheid van de resultaten te verhogen. Voorstel: gebruik Ilford FP4+ en belicht die op 64 ISO ( de gebruikelijke 2x overbelichting).
2.Neem een ontwikkeltank mee. De High Definition ontwikkelaars oxideren snel, dus gebruik tanks met weinig lucht boven de film. Ik gebruik een Combiplantank voor 4x5? en Patersontanks voor rolfilm/ kleinbeeldfilm. Roterende tanks met veel luchtcontact zijn niet aan te bevelen. Als je geen geschikte ontwikkeltank hebt, laat dat weten. Neem verder de andere spullen mee om de film te ontwikkelen en te spoelen ( thermometer, spoelslang etc). Vergeet niet om rubber handschoenen mee te nemen!
3.De HD ontwikkelaars, fixeer etc nemen we mee naar de workshop. Als je testopnamen in een eigen ontwikkelaar wilt ontwikkelen, kun je dat thuis doen.
4.Eerder is gevraagd om informatie betreffende veiligheidsmaatregelen en methoden om de kwaliteit van fotochemicalien te beoordelen. Ik zal naar de relevante gepubliceerde informatie verwijzen.

Zoals eerder vermeld, zal ik 'tips' voor eigen testopnamen in de nabije toekomst publiceren.


Jed