Zoals eerder vermeld, zal ik 'tips' voor eigen testopnamen in de nabije toekomst publiceren.


Jed[/QUOTE]

TIPS VOOR EIGEN OPNAMEN 'THUIS'.
1.Op een doorsnee dag met 'wolken en zon' moet een contrastomvang van 7 stops gehaald kunnen worden. Zet de hoge doortekende lichten op de wolken en maak dat een net doortekende donkere partij in het beeld is. De 'net-doortekende' partij zal in het algemeen een donkere partij zijn, die afgewisseld wordt met kleine lichtere plekjes. Het is de bedoeling bij High Definition, dat op de foto de doortekening van de donkere partij door de lichte kleine vlekjes wordt veroorzaakt. Zo zul je ook geen egaal witte wolk hebben, doch een wisselende helderheid (=luminantie). Een goede High definition moet hetzelfde leven in de foto brengen als die je in de natuur aantreft. [uiteraard wordt de weergave mede door de kwaliteit van hert objectief beinvloed.
2.Zorg voor details ( blaadjes) en grote verglijdende vormen (wolken of nevels) in je testfoto.
3.Zorg voor kritische middentonen in je foto (portret).
4.Zorg ervoor dat er een bewegend object ( gras in wind) in het beeld is; beweging wordt in high definition goed weergegeven; zet je camera wel op een statief, zodat niet alles beweegt.
5.Als je de keuze uit meerdere objectieven hebt, start met een objectief dat details goed weergeeft. De objectieffabrikanten geven meestal MTF gegevens van het objectief. Een objectief met hoge MTF waarden bij hoge spatiele frequenties ( meestal 20lp/mm) is een objectief dat detaillering goed weergeeft. Dus als je twee objectieven vergelijkt en de ene geeft MTF= 80% en de ander is MTF=60%, dan geeft het objectief met 80 % beter weer dan die met 60%.

Laat weten als de tips niet duidelijk overkomen. Als dat niet het geval is, kan er aan geschaafd worden.

Jed