Quote Originally Posted by Marc Leest
Hmmm. zo bedoel ik het niet - ELKE lichtmeter is afgesteld voor zone V:
M
Het is niet zo dat ELKE lichtmeter gecalibreerd is op de 'middengrijs-reflectie'. Er zijn twee calibraties in omloop, die 2/3 stop verschillen. De ene calibratie is de officiele calibratie. De andere calibratie is de praktische calibratie voor zwart-wit fotografie. Op gegeven moment had ik twee Rollei SLX bodies, waarvan de calibraties verschilden. En beiden waren bij Rollei gecalibreerd!
Overigens heeft dit niets met het zone systeem te doen.
Wat dat betreft: de opvallend lichtmeting is accuraat, snel, maar je moet opletten wanneer en hoe je het toepast. Het zone systeem is bedoeld om gericht met afwijkingen om te gaan, op basis van sensitometrische principes. Je moet daar echter heel goed weten waar je mee bezig bent [wat is nou bijna wit?]. Het ZS is nogal tijdrovend bij de beoordeling. En ik heb wel eens de indruk gekregen dat de fotograaf meer in beslag is genomen door de zones dan door zijn onderwerp. Bovendien lenen de moderne films zich niet meer goed voor contractie en expansie.
Zelf pas ik opvallend lichtmeting toe en kijk dan of de donkere partijen daarin behoorlijk zullen doorkomen. Eigenlijk een hele oude methode, waarin opvallend licht gecombineerd wordt met een controle op diepe zwarten( reflecterend licht).

Jed