Quote Originally Posted by Jed Freudenthal
Het is niet zo dat ELKE lichtmeter gecalibreerd is op de 'middengrijs-reflectie'. Er zijn twee calibraties in omloop, die 2/3 stop verschillen. De ene calibratie is de officiele calibratie. De andere calibratie is de praktische calibratie voor zwart-wit fotografie. Op gegeven moment had ik twee Rollei SLX bodies, waarvan de calibraties verschilden. En beiden waren bij Rollei gecalibreerd!
Dit zou toch in de handleiding moeten staan. In de handleding van mijn meter staat daar niets van in - Minolta autometer V. Ik weet wel dat (zonder het ooit nagegaan te hebben) de fameuze grijskaart door sommigen niet als 18% grijs maar 15% grijs bestempeld wordt.

Overigens heeft dit niets met het zone systeem te doen.
Het calibreren van de meter naar persoonlijke EI is toch de eerste taak ?

Bovendien lenen de moderne films zich niet meer goed voor contractie en expansie.
Ik was eerst ook sceptisch tov. het ZS om die redenenen. Het is idd. zo dat de zgn. 5stop contrast-range van het negatief tegenwoordig vér overtroffen wordt en het ZS idd. tijdrovend is zonder veel meer op te brengen. Ook ik dacht bijgevolg dat de multigrade papieren in de DOKA de rest zullen doen.
Fout gedacht. De contrast omvang van de moderne papieren om de juiste grijswaarden te vinden is nog steeds beperkt - zelfs met preflashen en doordrukken heb ik negatieven wiens contrastomvang zo groot is, dat ik ze niet goed krijg.

Zelf pas ik opvallend lichtmeting toe en kijk dan of de donkere partijen daarin behoorlijk zullen doorkomen. Eigenlijk een hele oude methode, waarin opvallend licht gecombineerd wordt met een controle op diepe zwarten( reflecterend licht).
Zo is het : expose voor de shadows, develop voor de highlights

Marc