Quote Originally Posted by Breunes View Post
Jed

In de sluiter zit toch ook een diafragma. Op de site van SKGrimes lees ik dat ze nauwkeurig de afstand bepalen tot het diafragma en daar hun verloopringen op fresen. Het tussenstuk van het objectief met het diafragma gebruiken ze niet.

Ben
Dat is juist, maar het ene diafragma is het andere niet. Een copal diafragma heeft weinig lamellen, is goedkoop, maar geeft een ander beeld dan een duur compur diafragme met meer lamellen. Oude objectieven hebben vaak diafragmas met zeer vele lamellen, met een subliem beeld. De oorzaak is dat het diafragma een deel van het optische systeem is (buigingsverschijnselen).
Je kunt niet ongestraft het ene diafragma door een ander vervangen. Bij moderne objectieven kun je vaak wel het een door het ander vervangen, want dan verandert er in het diafragma niet veel. Overigens zouden deze optische problemen aangeroerd worden in de komende workshop op 28 oktober, maar of de workshop doorgaat lijkt in de lucht te hangen. Ik zeg nu: 'aangeroerd', want eerder was sterk aangedrongen op dit onderwerp. Maar we moeten ons beperken op de workshop door tijdgebrek.

Jed