Quote Originally Posted by Breunes View Post
Net de Copal #1 sluiter binnen. Het diafragma heeft 6 lamellen, dus flink minder dan de Cooke lens. De afmetingen zijn gelukkig zo dat met twee verloopringen de lens in de sluiter te monteren is. En dan gaan we het verschil zien tussen 16 en 6 lamellen.

Ben
Het verschil tussen de twee situaties zal niet alleen door de 6 en 16 lamellen worden veroorzaakt maar ook door de veranderde flare, de interne reflecties binnen het optische systeem. Maar, ik begrijp dat de oorspronkelijke situatie hersteld kan worden; dus de vergelijking is mogelijk.
Verder zal de vergelijking afhankelijk zijn van de gebruikte ontwikkelaar film combinatie ( aangenomen dat er wordt contactgeprint). Ik neem aan dat deze Cooke triplet afkomstig is uit een professionele studiocamera. Deze professionele fotografen gebruikten meestal een catechol ontwikkelaar van zeer eenvoudige samenstelling . En ze deden dat niet zonder reden. De beeldkwaliteit was hoog. Omgekeerd moesten zij hun licht zeer goed onder controle hebben. Bedenk maar wat het betekent: een hoge beeldkwaliteit en een slechte uitlichting. Amateurs gebruikten deze catechol ontwikkelaar niet. Als je geinteresseerd bent in deze catechol ontwikkelaar, hoor ik het wel. Overigens, mijn catecholontwikkelaar is afgeleid uit deze klassieke ontwikkelaar. Je zult begrijpen dat deze benadering niet alleen van toepassing is op de Cooke triplet. Het verhaal gaat op voor vele oude objectieven en voor de imagon, die onlangs ter sprake is geweest.

Jed