@Jed:de microdensitometer is dat de meter die je bij de vergroter gebruikt, waar je als het ware het opvallend licht uit de vergroter meet op de grondplank?
Ik dacht namelijk dat je met dat soort apparaten alleen de belichtingstijd en het contrast bepaalde.[/QUOTE]

De microdensitometer is een densitometer, die in staat is de densiteit(of lichtintensiteit) op een heel klein plekje te meten. Dat plekje kan op het negatief zijn. Stel je fotografeert een raster, waarbij de lijntjes steeds dichter bij elkaar komen. Als je het beeld op het negatief met een microdensitometer gaat doormeten kun je vaststellen hoe goed het raster op het negatief wordt weergegeven. Dwz. wat de kwaliteit van de lens en negatief is. Je begrijpt dat je de zwarting ( densiteit) op een heel klein puntje moet kunnen meten.
Zeiss en andere firmas maken microdensitometers om de kwaliteit van beeldoverdracht vast te kunnen stellen. De lensfabrikanten geven de kwaliteit van de lenzen weer in zgn. MTF grafieken (gemeten met een microdensitometer ). Als je bedreven bent om die te kunnen lezen, kun je de kwaliteit van een lens vaststellen.

Jed