Quote Originally Posted by gary mulder View Post
Zelf hanteer ik een andere methode. Het kost alleen wat film en als je in 4x5 werkt tikt da wel aan. Misschien met een rolfilm achterwand ? Maar dan kun je je weer afvragen of de emulsies 't zelfde zijn. Maar goed ik ga zo te werk; Zoek een muur die grof gestuukt of egaal geverfd metselwerk, maak hier minstens 2 opnames van, maar mooier is 10, maar als 't er 2 zijn, de eerste belicht je 2,5 stop onder , de tweede 3,5 stop over. Ergo met 6 stop verschil. Als je er 10 maakt begin je bij -4 en oplopend telkens 1 stop verschil. Vervolgens ontwikkelen. Dan gaan we daar een afdruk van maken, met de minimale afdruktijd. Deze bepaal je door een blank stukje film in de vergroter de doen. Hier maak je een belichtings trapje mee. Gradatie 2,5 De goede tijd is die tijd die nodig is om maximaal zwart te behalen. Dus 't eerst vakje waarvan de volgende niet meer zwarter wordt. Deze belichtingstijd blijf je nu gebruiken. Druk beide negatieven af met die tijd. De eerste is dan heel donker en de 2e heel licht. Maar als alles goed is, is er in beide detail te zien ! Heb je 't idee dat de eerst donkerder zou kunnen zonder dat de details dichtlopen Is je belichtingsmeter te laag ingesteld, is 't detail al weg staat die te hoog, Bij de lichte foto, heb je 't idee dat die lichter kan moet je ontwikkeltijd verlengt worden, is die te licht ,geen detail meer, is de ontwikkeltijd te lang.

't Leuke van dit al is dat in praktijk je nu weet als je een schaduw die 2,5 onderbelicht wordt hoe hij er uiteindelijk op de foto er uit komt te zien, idem andere waardes. Je meet als 't ware de tonen van je uiteindelijke plaat, en zo kun je je daar een betere voorstelling van maken, terwijl je de foto maakt.

Wat jij doet is optimaliseren op het tonale middengebied.. Eigenlijk is dat geen optimaliseren. Willie-Jan en zo velen anderen willen een optimum uit het gehele gebied halen; de hoge lichten en diepe schaduwen moeten ook goed uit de verf komen. Dus je moet zorgen dat de hoge lichten bij de hoogste densiteit op je negatief komen te liggen in het optimalisatieproces. Dus bij de ijking moet je belichten op de hoge lichten en ontwikkelen op de hoogste lichten. Dit in tegenstelling tot de gewoonte bij de echte opnamen waarbij je moet belichten op de schaduwen en ontwikkelen op de hoge lichten.