Quote Originally Posted by Willie Jan View Post
Ik weet dat de densiteitsmeter een verkeerde waarde weergeeft met een pyro negatief, echter daarom doe ik een test waarbij ik een wollen witte trui samen met een zwarte wollen trui en een grijskaart afdruk. zwarte partij is 2 stops lager dan grijskaart en wit 2 stops hoger.
de afdruk wordt dan gemaakt op basis van de grijskaart zodat deze precies dezelfde tint heeft als de grijskaart zelf op gradatie 2. Indien ik nu doortekening in wit en zwart zie, dan is het negatief voor mij ideaal.

in mijn geval betekent dit belichten als 64, pyro 1:1:100, 15min
20graden, 1e min kiep, daarna 1x per 30 sec.

Als ik daarna de densiteit toch meet, krijg ik een waarde .85, echter ik mot nog een clear negatief meten om te zien wat de grondsluier is. Dus blijkbaar wijkt e.e.a. niet zo dramatisch af als men beweerd.


Een pyrogallol negatief ( met stain) is niet zo eenvoudig densitometrisch te beoordelen. Ik denk nu echter aan de workshop in Veghel. Hier hebben we Harry en wat grijstrappen gefotografeerd en de negatieven ook met de pyrocatechol ontwikkeld. Deze negatieven zou wel op de densiteit moeten kunnen beoordelen. Wat is daar bij jou uitgekomen? [ Je kunt verschillende proefstroken maken van de grijstrap op de foto uit Veghel, waaruit je je C.I. af kunt leiden, als je geen densitometer hebt of wanneer je die niet vertrouwt.Deze procedure kun je dus ook op het pyrogallol negatief uit Veghel toepassen.]
Ik heb mijn negatieven uit Veghel niet echt nauwkeurig bekeken, maar zo op het oog lijkt mij er niets mis mee ( afgezien van dat ik ze een stop onderbelicht heb, maar dat wist ik bij de opname al.)

Jed