Quote Originally Posted by Willie Jan View Post
Ik weet dat de densiteitsmeter een verkeerde waarde weergeeft met een pyro negatief, echter daarom doe ik een test waarbij ik een wollen witte trui samen met een zwarte wollen trui en een grijskaart afdruk. zwarte partij is 2 stops lager dan grijskaart en wit 2 stops hoger.
de afdruk wordt dan gemaakt op basis van de grijskaart zodat deze precies dezelfde tint heeft als de grijskaart zelf op gradatie 2. Indien ik nu doortekening in wit en zwart zie, dan is het negatief voor mij ideaal.

in mijn geval betekent dit belichten als 64, pyro 1:1:100, 15min
20graden, 1e min kiep, daarna 1x per 30 sec.

Als ik daarna de densiteit toch meet, krijg ik een waarde .85, echter ik mot nog een clear negatief meten om te zien wat de grondsluier is. Dus blijkbaar wijkt e.e.a. niet zo dramatisch af als men beweerd.
Willie-Jan, als ik het goed begrijp heb je hier een contrast range van 4 stops [ 2 naar boven en twee naar beneden]. Naar boven toe is dat redelijk; naar beneden toe is dat weinig. OK, je kunt er binnen met een portret mee wegkomen; maar in een landschap loop je vast.
Als ik jouw verhaal in andere woorden omzet, dan concludeer ik dat je belicht op de hoge lichten en ook daarop ontwikkel. Wil je een grotere contrast range bestrijken, dan zal je meer moeten belichten en minder ontwikkelen.

[ Je vermeld dat je een densiteit van 0,85 meet; maar waar meet je die densiteit?]

Jed