Quote Originally Posted by Ketknarf View Post
Bij grotere afdrukken geniet je van de mooie en aangename scherpte en boukhé met rijke details.
Ik ben zelf ooit in de 4x5inch grootformaat gestapt voor de scherpte. Maar gek genoeg is dat een facet wat je bij elke vorm van fotografie kan krijgen. Daar heb je geen grootformaat voor nodig.

Sterker nog, hoe minder informatie het beeld kan hebben, hoe meer scherpte. Om het maar extreem te zeggen, een beeld van 2 pixels heeft de grootste scherpte die je je maar kan voorstellen. Dus het is voor een scherp beeld onzin om naar een groter formaat te gaan, dat was mijn eigen redenatie.

Je hebt gelijk als je grootformaat een superieur beeld vindt, want je hebt het dan over de fijne nuances, de randen van de beelden zijn uit veel meer informatie opgebouwd, zullen dus eigenlijk veel zachter worden, veel geleidelijker overgangen.

Als ik mijn afdrukken beoordeel zijn de beelden van mijn Rollei 6x6 scherper gestoken dan mijn 4x5, terwijl ik dan bij allebei toplenzen gebruik...

Met eén woord in bovenstaande citaat ben ik het meer dan eens: Aangenaam. Alles aan grootformaat vind ik aangenaam. Maar dan moet je al wel de beginperiode achter je hebben gelaten, want het is nooit aangenaam om beginnersfouten te maken. Alhoewel grootformaat meer vergevingsgezind is dan kleinbeeld, omdat je veel minder vergroot, en daardoor je fouten minder vergoot...