Quote Originally Posted by Jed Freudenthal View Post
Willie-Jan, als ik het goed begrijp heb je hier een contrast range van 4 stops [ 2 naar boven en twee naar beneden]. Naar boven toe is dat redelijk; naar beneden toe is dat weinig. OK, je kunt er binnen met een portret mee wegkomen; maar in een landschap loop je vast.
Als ik jouw verhaal in andere woorden omzet, dan concludeer ik dat je belicht op de hoge lichten en ook daarop ontwikkel. Wil je een grotere contrast range bestrijken, dan zal je meer moeten belichten en minder ontwikkelen.
[ Je vermeld dat je een densiteit van 0,85 meet; maar waar meet je die densiteit?]
Jed
Jed,
ik zet een grijskaart neer (buitenlicht), meet deze en neem deze waarde als belichtingstijd. De film(3 stuks) belicht ik normaal, 1 stop over en 2 stops over.
Door nu naast de grijskaart een witte sportsok en zwarte sportsok te hangen en te wachten dat het licht het wit 2 stop boven en het zwart 2 stops onder de grijskaart meting zet. Vervolgens de opname schieten.

Dit is overigens hoe men het op de fotovakschool ook deed...
Beide sokken moeten goed doortekend worden afgebeeld als de grijswaarde van de kaart(afdruk) gelijk is aan de grijswaarde van de grijskaart.

De densiteit die ik vermeld is de gemeten grijswaarde.
Ik schat dat de densiteit boven de base+fog uitkomt rond de 0,73 maar zeker weten doe ik het niet daar op internet wordt beweerd dat een pyro negatief niet gemeten kan worden door een densito meter... Echter door nu mijn ideaal negatief te creeeren en achteraf de grijswaarde te meten, weet ik welke densiteitswaarde voor mij de ideale is.

De overbelichte negatieven worden 20% korter ontwikkeld per stop.
Als je daarna de negatieven onder elkaar legt, zie je (bij de juiste tijden..) dat de grijskaart dezelfde densiteit geeft, en de doortekening in het wit en zwart toeneemt. de praktijk zal uitwijzen wat de juiste belichting is voor een doortekend zwart. met deze test heb je direkt de tijden voor overbelichting van je film.

Willie Jan