Quote Originally Posted by Jed Freudenthal View Post
n de eerste plaats: Onder studio condities heb je in het algemeen een niet zo grote helderheidsomvang (luminantie-range) als onder bepaalde omstandigheden buiten in de natuur. 5 stops wordt voor studio vaak aangehouden, al is dat alleen maar omdat kleurenfilm die omvang heeft.

Bij de beschrijving van de test, zou je moeten aangeven op welke ISO (of EI) waarde je jouw belichtingsmeter instelt.
Het experiment dat je beschrijft (witte en zwarte sok) omvat een beperkte luminantie-range, vermoedelijk als gevolg van het winterlicht. Het heeft het meeste weg heeft van een studio situatie. Ik weet niet of dat het doel van je test ( en afstemming ontwikkelprocedure) is.
Het lijkt mij dat je eerst het doel van je test omschrijft ( bijv. ik wil een luminantie-range van 7 stops). Vervolgens maak je een test situatie, waarbij je de beschikking hebt over een range van 7 stops. En vervolgens maak je enkele testopnamen om uit te vinden welke conditie aan het doel van je test voldoet.

Jed
Ik wilde eerst de variabelen voor mijn studio omgeving bepalen.
Nu heb ik dus een tijd voor de pyro bij een omvang van 5 stops.
Volgende stap is dat ik een opname heb gemaakt van een scene met dezelfde (gewassen) sokken 3 stops naar links,3 stops naar rechts (dus 7 stops).
Vervolgen heb ik dit (fp4+ vlakfilm belicht as 64) op 1:1:150 ontwikkeld in de pyro met semi stand ontwikkeling op 22 minuten met 30 sec. kiep initieel en daarna 1x na 6 minuten, 1x na 12min en 1x na 18 min.
neg moet nog geprint worden maar ziet er op het eerste oog goed uit.
Ik denk dat hij nog iets langer ontwikkeld mag worden.