Quote Originally Posted by Ruud View Post
naar aanleiding van jullie verschillende artikelen over contrastomvang ben ik ook weer eens in mijn oude boeken gaan kijken teneinde de discussie beter te kunnen volgen.Het heeft me veel geleerd.
Wat ik tegenkwam in het zwart-wit boek van de jong is dat filters een geweldige invloed zouden hebben op de contrastomvang.m.n.oranjefilters dus ook rood en polarfilters? omdat ze het blauw drukken.contrastomvang bij landschap zou terug lopen van 5 naar 3 LW verschil.
ik had wel eens bemerkt dat ik flauwe afdrukken kreeg van prachtige wolkenfotos uit frankrijk waar ik oranjefilters gebruikte en wist hier niets mee te doen.
mischien weet jed of iemand anders hier iets over te zeggen.
na wat ik geleerd heb van de discussies ga ik hier beslist beter op letten en dus mooiere afdrukken maken hoop ik.
zeer benieuwd naar reacties of maak ik een denkfout ?
Ruud.
Filters hebben inderdaad invloed op de contrastomvang. Overigens ik hanteer liever het begrip luminantiebereik. Ik zak een voorbeeld geven van een dergelijke invloed van het filter. Iedere film heeft een spectrale (kleur) gevoeligheid. De filmfabrikanten geven dat in hun specificaties.
Het gereflecteerde licht in de natuur heeft vaak een kleurvoorkeur. Zo hebben schaduwpartijen een blauwvoorkeur. Ga je nu een filter gebruiken, bijv. een geelfilter dan wordt het blauw selectief teruggedrongen. Of, een relatieve onderbelichting treedt op. Het luminantie-bereik (contrastomvang) wordt gewijzigd.
Mooi, dat de artikelen je aan het denken zetten! Wat willen we meer!!

Jed