Alvast heel erg bedankt voor de meningen tot nu toe gegeven.

@hka: hij is niet professioneel gebruikt. Het is een toestel van een goede amateur; geen blutsen of beschadigingen, buiten gewone gebruikssporen.
De informatie omtrent de ruggen is opgeslagen in mijn geheugen en ga ik zeker aandacht aan schenken.
Wat het nemen van tijd betreft voor het voorbereiden van de opname: dit zou ik dan eerder als een + aanschouwen gezien ik momenteel in mijn 2de jaar avondonderwijs fotografie zit. Ik wil mezelf dan ook verplichten over het geheel na te denken vooraleer af te drukken. Het onder de knie krijgen van het zonesysteem maakt daar deel van uit waardoor ik sowieso mijn tijd al tracht te nemen om zo correct mogelijk te belichten volgens de details die ik er uit wil krijgen.
Wat de lenzen betreft: dit kan ik vermoedelijk enkel maar zien wanneer ik ze in handen heb? Als ik me niet vergis op de achterzijde van de bladen, jaartal omgekeerd bv een lens van 82 staat aangeduid als 28? Of zijn er nog andere manieren om direct zo uit te maken of het een al dan niet oudere lens is?

@ Antje: I thought so to that this set would be nice to start with. As you say, there are better Hasselblads, but since these are my first steps I don't want to spent too much money on a brand new or nearly brand new set.
If I see the complete picture, it seems that I rather should follow the first opinion my teacher gave last week.

@ gary mulder: ik was eigenlijk niet van plan om, buiten de 150mm die erbij zit, langere tele's aan te schaffen. Tenzij je die 150mm ook al bij een langere tele rekent?