Cookie,
Die non T* hebben inderdaad een coating, en meer dan één (dus niet alleen de 'bleutering' van weleer), maar niet zo uitgebreid als de T*. Het grote probleem is het tegenlicht en hard oplichtende delen in het onderwerp zoals een reflecterende zon in het water enz. Vroeger (interbellum) werd er een softfocus filter gebruikt, zo iets als de Dutho schijf waarvan de Zeiss softar filter vandaan komt, om die 'blinkertjes' esthetisch in het beeld te doen passen, nu blijkt dit uit den boze te zijn, waarom weet ik niet... tijden en zeden wellicht.
Vandaar dat je wel 'verstandig' moet tewerk gaan met die lenzen, een compendium... Ook zouden ze eigenlijk geoptimalizeerd zijn voor Z/W want eigenlijk intworpen in die tijd, maar meer weet ik daar niet over en is ook niet zo van levensbelang. Optisch , qua bouw, heb ik nog geen verschil gezien met een T* (maar ik ben dan ook maar een fatograaf, geen opticus). Alleen zou de coating het grote verschil maken, wat juist belangrijk is tegen de inwendige reflecties, contrast en kleur ballans, maar daar leer je wel mee leven.
Het eenigste wat werkelijk tegen die oude lenzen pleit is de Sychro Compur sluiter, dit model wordt niet meer gemaakt en de wisselstukken zouden schaars worden. Maar eigenlijk geloof ik dat niet echt want meer dan 25 jaar later kunnen die sluiters nog altijd hersteld worden en zelfs voorzien worden van een nieuw veren pakket voor de sluitertijden.
Luc, je weet ondertussen wel, beweert geen tekort te hebben aan onderdelen. Overigens, als je nu een lens/sluiter laat hestellen, dan vraag je gewoon om de veren te vernieuwen en dan kun je weer verder voor 20 jaar...
Die Zeiss lenzen zijn het echt waard, en ze presteren niet slechter met een digitale rug...
Natuurlijk kan het altijd beter, en daar heb ik niks op tegen, waarom zou ik, dus laat maar doen, ieder z'n goesting. Wie het ruisen der bladeren niet kan verdragen, moet het bos niet ingaan... (vrij naar G.G.)

Philippe