Quote Originally Posted by ijsbeer View Post
Hallo,

Gister avond het ik een foto afgedrukt op 20x30. Het is een foto op een maco cube 400c belicht op 200asa. Nu is er op de afdruk al aardig wat korrel te zien maar dit is geen probleem voor dit formaat. Enige is dat ik de foto wil afdrukken op 30x40 voor een expositie. Iemand een idee hoe te voorkomen dat de korrel te veel gaat opvallen?

hoop dat iemand een oplossing heeft. en anders wordt het een re-shoot

Groet Ijsbeer
Als je op een condensorvergroter werkt, zal een overstap naar een diffusorvergroter de korrel enigszins maskeren. Je kunt eventueel een stukje opaalglas in de filterlade van je condensorvergroter schuiven of op andere wijze in de lichtbaan brengen om dit effect te benaderen. Heb je al met een diffusorvergroter afgedrukt, dan heb je hier natuurlijk weinig aan.
Vraag is ook hoe erg het is als de korrel zichtbaarder wordt. Bedenk dat je bij het afdrukken een vergroting op de hand bekijkt, met andere woorden, dat je er met je neus bovenop zit. Bij een tentoonstelling worden foto's doorgaans van meer afstand bekeken en hoe groter de afdruk, hoe meer afstand men gemiddeld neemt. Korrel valt dan minder op. Het is ook afhankelijk van de verdere context. Hangen er meer foto's, hoe groot zijn die, hoe zijn die afgedrukt, hoe zit de ruimte in elkaar, wat is het licht? Persoonlijk zou ik meer energie steken in het zorgen voor een passende toon in een zo goed mogelijke druk, dan in het verstoppen van de korrel.

Huub