Quote Originally Posted by Matthijs
Bariet is denk ik voor mij pas een optie zodra ik over een eigen doka beschik (de openbare doka waarvan ik nu gebruik maak, beschikt bijvoorbeeld niet over droogkast of -pers. Daarnaast moet je na ik begrepen heb barietpapier goed uitwassen, bijvoorbeeld dmv een printwasher. Die hebben ze ook niet.)
Ha Matthijs,
Barietpapier moet inderdaad beter/langer gespoeld worden dan pc-papier, tijden van een half uur in (zacht) stromend water zijn gebruikelijk. Een speciale printwasher is mooi, maar niet vereist. Ook een droogkast of -pers is niet per se noodzakelijk, je kunt ze ook aan de lucht drogen. Wel af en toe omkeren.

Wat je (als je wilt uiteraard) ook kunt overwegen, is om in die publieke doka gewoon op bariet te drukken en die papieren in natte toestand mee naar huis te nemen en ze daar verder te verwerken.


Quote Originally Posted by Matthijs
Gek genoeg heb ik tijdens mijn dokacursus echt 10min fixeren geleerd. Vreemd!
Ik heb een oud (1975) dokareceptenboekje, waarin letterlijk staat: "Papieren fixeert men 10 min." Maar dat ging wel over bromidepapier met de daar gegeven fixeerrecepten. Pe-papier in moderne fixeren kan echt stukken korter, 2 min. volstaan doorgaans. Als je te lang fixeert heb je kans op verbleking, hoewel dat met moderne papieren niet snel zal gebeuren.
Groet, Paul.