Quote Originally Posted by paulmat
Ik werk al een kwart eeuw met een Opemus 5 voor kleinbeeld en middenformaat, maar ben op zoek naar een wat groter ding, die ook 6x8 en 4x5 aankan. Mijn vraag is: zijn er tussen die dingen onderling grote verschillen in beeldkwaliteit te ontdekken?
Kort antwoord : Nee.
Lang antwoord : Zolang de vergroter gelijkmatig uitlicht (en dat doen alle vergroters voor midden en grootformaat, omdat ze voor professionals gebouwd waren), bepaalt alleen de kwaliteit van je objectief de beeldkwaliteit.

Een dure vergroter is vaak comfortabeler om mee te werken. Maar dat is aan de afdruk niet te zien.

Wat raden jullie voor zwartwit aan: een condensor- of een kleurenkop, of zo'n multigrade-kop van Ilford? En klopt het dat een Aristo koudlichtkop niet lekker werkt met vc-papieren?

Bij voorbaat dank.
Groet, Paul.
Condensor werkt echt scherper. Maar je ziet elk stofje en krasje. Diffusor werkt gemakkelijker. Ik heb beiden, en gebruik de diffusor voor 35 mm en 6x6. Condensor voor 4x5 inch.

Het beste in 4x5 (en kleiner) is de Durst Laborator 1200. Als je die voor een goede prijs op de kop kunt tikken moet je dat meteen doen. Kijk wel of er ook alle verschillende negatiefmaskers, lichtmengboxen enz. bij zitten. Als je die later bij moet kopen ben je meer kwijt aan de onderdelen dan aan de hele vergroter.

Naast de laborator zijn er verschillende andere merken die ook uitstekend voldoen. Ik gebruik zelf een Omega D5. Die zijn 2e hands erg goedkoop en oerdegelijk gebouwd. Ze hebben voor en nadelen, maar ik werk er al jaren naar volle tevredenheid mee. Het zijn Amerikaanse vergroters, en onderdelen moet je via Ebay in Amerika zien te vinden. Dat kan een duur grapje worden. Maar verslijten doen ze nooit.

Als je maar één keuze hebt, koop dan de gewone kleurenkop. Daar kun je namelijk alles mee. Kleur, zwartwit, en VC. Als tweede kop zou ik een condensor kopen.

Multigrade en koudlicht koppen voegen naar mijn ervaring niets wezenlijks toe. De VC-kop is iets sneller in gebruik, maar doet niks meer dan een goed gecalibreerde kleurenkop. En ik heb aan de afdrukken nog nooit kunnen zien of hij met koudlicht of met diffusor gemaakt was. Alleen de duurste koudlicht koppen werken goed met VC papieren. De goedkopere modellen niet.

Gilbert