Ik gebruik meestal het Multigrade papier van Ilford, FB staat voor bariet. Voor het lithprinten gebruik ik de warmtone en voor de 'normale' afdrukken één van de neutraal toon papieren. Er zijn er meerdere. Kijk inderdaad even op de site van Ilford.

Bariet is echt veel mooier dan PE. Er zitten veel meer tintjes grijs tussen wit en zwart dan bij PE.

Het is natuurlijk wel veel meer werk, want je moet langer ontwikkelen (alhoewel dat nog wel meevalt) en vooral de afwerking vraagt meer tijd. Minimaal 30 minuten spoelen en vooral ook het vlak opdrogen kan een probleem zijn, omdat bariet een veel dikkere (kartonachtige) basis heeft. Ik droog zelf mijn barieten op glasplaten, vastgeplakt met aquareltape, en dat werkt prima.

Wat ook een heel mooi papier is is de Agfa multicontrast classic (ik geloof dat het zo heet). Prachtig papier, mooie toonschaal.

Waar je ook aandacht aan moet besteden is de combinatie ontwikkelaar/papier. Dat geeft nogal wat verschillende resultaten.

Verder is het zo dat bariet donkerder opdroogt dan PE. Je moet dus al bij het belichten en ontwikkelen rekening houden met dit 'dry-down' effect.

Ik gebruik alleen nog maar PE voor proefdrukken en voor als ik contactafdrukken wil maken.

In ieder geval wens ik je veel succes en vooral plezier bij het ontdekken van bariet, want het is een fantastisch materiaal.

Groetjes,
Anne Marieke