Quote Originally Posted by paulmat
En tov. mijn super low-budget Opemusje, kan ik met zo'n pro-vergroter echt veel betere afdrukken van hetzelfde negatief verwachten? Ik vermoed van niet eigenlijk...
Grappig is dat, door toevallige omstandigheden kan ik zo maar mijn eigen vraag beantwoorden! Wat vergroters betreft had ik tot dusver ervaring met slechts twee typen, good-old Meopta Opemus 5 en de Durst M305. Tussen die twee heb ik (met kleinbeeld) nooit een significant verschil kunnen ontdekken.

Maar vandaag heb ik voor het eerst afdrukken gemaakt met een Durst DA-900, die tot 6x9 gaat (condensoruitvoering). Ik heb daarmee enkele afdrukken gemaakt van kleinbeeld en 4,5x6 (uit een zelfde reeks die ik net met de Opemus had afgedrukt) en ik kan ik eerste instantie constateren dat mijn Opemus 5 het bepaald niet slecht doet.

Ik durf zelfs te zeggen dat ze gewoon aan elkaar gewaagd zijn! (Objectieven: oude Nikkor 4.0/50 [met vier ipv. zes hoe-heten-die-dingen, lamellen?] en 4.0/80 Rodagon op de Opemus, versus een Rodagon 50 en 80mm op de Durst). Wie had dat ooit gedacht, dat het eenvoudigste amateurvergrotertje zo'n zware Durst-jongen gewoon prima bijhoudt!

Ik heb altijd al vermoed dat je geen betere/mooiere afdrukken krijgt door een betere/duurdere vergroter te kopen. Vandaag is dit vermoeden bevestigd. Weer wat geleerd.

Groet, Paul.