Quote Originally Posted by SoulSurround View Post
Ik denk dat een TC met een standaard objectief (150mm) mij daar meer vrijheden in zal geven. Kunnen jullie aangeven hoever je ongeveer moet diafragmeren om alléén de persoon (ten voeten uit) scherp te krijgen met een TC?!

Thanks again!
Ik zou starten met f=22. Maar er zijn zoveel andere factoren. Neem nou de keuze van de opnamelens als een voorbeeld. Op de workshop in Veghel hebben we testfotos van Harry als portret (meer dan alleen hoofd) en andere objecten genomen. Ik heb die met een APO Sironar-S 150/5,6 op f=16 genomen. Het resultaat: een gestoken portret. Verschrikkelijk! Met deze nog dure APO Sironar-S 150/5,6 zou ik nooit portretten nemen. Ik zou mijn 50 jaar oude, zeer goedkope, Sironar uit de kast halen. Of nog beter: een oude portretlens, die uiterst goedkoop kan zijn. En dit is dan de lens. De achtergrond en de afstanden in de achtergrond bij de geportreteerde is van belang.
Het is allemaal uitproberen, en kijken wat je het meeste bevalt. Het aardige van de TC is dan dat je steeds een opname kunt maken, en dan kunt zien wat het geworden is. Bij de volgende foto kun je wijzigingen aanbrengen, en zo komt er een proces op gang, zonder steeds hele rolfilms vol te schieten. Het aardige van de TC is ook dat je allerlei objectieven, die je even te leen hebt, kunt uitproberen.

Jed