Quote Originally Posted by SoulSurround View Post
Dat klopt inderdaad. Op zich vind ik de combinatie middenformaat + sonnar prima voor buste portretten en nog "closer up". Portretten "ten voeten uit" zijn met mijn middenformaat nog niet naar mijn smaak (maar goed, dat komt natuurlijk ook grotendeels door de fotograaf ).

Ik denk dat een TC met een standaard objectief (150mm) mij daar meer vrijheden in zal geven. Kunnen jullie aangeven hoever je ongeveer moet diafragmeren om alléén de persoon (ten voeten uit) scherp te krijgen met een TC?!

Thanks again!
Ik heb bij dit soort portretten een sterke voorkeur voor f8 en f11, eventueel f16. Als brandpunt gebruik ik meestal een 5.6/210 mm, soms een 5.6/150 mm, en ik werk uitsluitend met een loopbodem. Nooit de behoefte gevoeld voor een camera met optische bank bij dit soort werk.
Bedenk dat je met het sluiten van het diafragma ook de relatie met de achtergrond verandert. Hoe verder je sluit, hoe meer details er zichtbaar worden, ook als ze niet scherp zijn. Het is niet zo dat bij groot formaat de achtergrond verdwijnt omdat je met een langere lens werkt.
Het fenomeen van de kleine scherptediepte los ik op door op de grond een onopvallend merkteken te maken, zoals een takje of iets dergelijks. Het model weet dan waar hij moet staan.
Het feit dat je na het insteken van je cassette geen goed zicht meer hebt of de scherpte nog ligt waar je hem wilt hebben, is min of meer eigen aan het groot formaat. Het is eventueel op te lossen met een camera met een meetzoeker (mastertechnica, MPP, Wista) , maar ook zonder lukt dat goed. Schiet eventueel wat meer of werk met polaroid, zodat je direct kunt zien of je hebt wat je zoekt. Bij P55 kun je vervolgens het positief weggeven en het negatief gebruiken voor een perfecte print.
Waar je verder ter dege rekening mee moet houden, is bewegingsonscherpte. Je camera staat doorgaans op een goed statief, maar je model beweegt wel en onder 1/30 sec loop je het risico dat te gaan zien. Voor mijn gevoel is groot formaat daar gevoeliger voor dan kleinbeeld, waarschijnlijk mede omdat de eisen die ik aan de technische kwaliteit stel, hoger liggen.

Huub

Huub